2011-04-01 kl.07:04  The Road to Success

The Excel Marksman, in cooperation with Natur- och Husdjursservice, presents a full blown web-shop concept built on osCommerce - the world's foremost free e-commerce (web shop) platform, hence almost every thinkable payment method is a priori supported (payment gateways, internet banks and invoicing service providers are supported). Read more about our offer at cronander.net/osc

0311thumbnails.png

2011-03-16 kl.23:03  R.I.P. old cronander.net (2005-2010)

cronander_net.png

Since this web site was founded in 2005 I have used it to publish links to web sites where good information about small arms, ballistics, cartridges, hunting and shooting resides. I have done so in a very unpretentious format and I will continue that tradition even in the future. I will however broaden the purpose of the site to include selling capabilities. The old site contents will in a near future be available here in a visual format.

2010-12-30 kl.12:12  Om mannen bakom bloggen

0311hans_office.jpg Jag har en liten familj som består av mig, min sambo Tina, född 1975, och våra två gemensamma döttrar, födda i maj 1998 och i november 2002. Mitt Curriculum Vitae ser ut ungefär såhär: 82-85: Volvo Personvagnar - Karosseriarbetare 83-84: Luftvärnsregemente Lv7 - Värnpliktigt sjukvårdsbefäl 85-91: Läste bl.a. matematik och filosofi vid Göteborgs Universitet 88-90: FA Databums - IT-konsult 90-93: Ikonika AB - CEO 94: Vagabond - MC-buren konstnär i Tyskland 94: Gråbergets geriatriska sjukhem - Undersköterska 95-96: Datortek Gbg East - Instruktör 96-99: RGS InfoSystem - Produktchef 00: Akzo Nobel SC - Applikationskoordinator 01: Akzo Nobel SC - Chef benchmarking & callcenter 02: Akzo Nobel SC ...och chef IT & privacy protection 03: Akzo Nobel SC ...och chef Kontorsmaskiner 04: Akzo Nobel SC ...och chef telefoni 05: Akzo Nobel SC IT-guvernör 06: HP Sweden - Chef Service Sales & Delivery Channel 07: HP Sweden - Chef Education Services 09: Excel Marksman - IT-managementkonsult 10: Fabric Scandinavien - Head Information Officer (CIO)

2006-08-22 kl.22:08  Kulturdrinkar - Häxans Receptbok

Kulturdrinkar

Hans Cronander - Häxans receptbok
(Sparris, Persika, Fikon, Kvitten, Ägg, Honung)

bartsnap.gif

Förord

Egentligen hade den vackra Isolde tänkt ta livet av sig själv och Tristan med gift. Han hade ju utan vidare spisning huggit huvudet av hennes första brudgum. Isoldes tjänarinna Brangene tyckte emellertid att det skulle vara bra synd på ett så vackert par och bytte därför ut giftet mot en kärleksdryck, som egentligen var avsedd för gamle kung Marke, med vilken Isolde tvingats förlova sig. Naturligtvis gick det som den listiga tjänarinnan räknat ut; Tristan och Isolde tillbringade den första av många kärleksnätter tillsammans, och den grånade kungen fick se sig om efter en annan gemål? Så berättas det i den keltiska medeltidssagan om Tristan och Isolde. Den var mycket populär i tyska och franska riddarromaner på 1100-talet och har stått sig ända in i vår tid. Detta trots att receptet på den fantastiska kärleksdrycken alltid varit hemligt. Det stora problemet, när man skall blanda till ett par glas upphetsande elixir, är just att recepten alltid hållits hemliga; I bibeln, i persiska och indiska skrifter, i egyptiska, grekiska och nordiska sagor, överallt, sedan tidernas begynnelse, har man skrivit om dekokter som sätter blodet i svallning och ökar njutningen i kärlekslivet. Men man har inte lämnat ut mer än en och annan ingrediens, inte mer. Vill man få tillgång till kompletta recept, måste man göra en resa genom folktron och därmed förbunden litteratur (där finns det en hel del att hämta). Ofta är det formlikheten som, särskilt i folktron, avgör om en ingrediens är verksam eller inte (en stolt pekande sparris eller en kluven persika där kärnans kant blottas? vem kan ta miste om symboliken?). Dryckernas faktiska medicinska verkan är förmodligen tvivelaktig, så troligen vilar hemligheten just i de associationer som formlikheten väcker. Om man dessutom renar drycken i pentagrammet under davidsstjärnan och i Tetragrammatons namn förser den med vårens känslor och ungdomens styrka, så kommer den verkligen att fungera. Om kärleksdrycken skall få full effekt, måste den som blandar drycken ha renat sig med fasta från soluppgången, ett renande bad och ett par timmars kontemplation. Drycken blir som starkast om den blandats av tvenne invigda, som efter dryckens blandande välsignar den med ett ceremoniellt samlag i pentagrammets fyra väderstreck. När drycken skall användas, kan dess effekter förstärkas på allehanda sätt. Fantasin är kärlekens krydda, och allt som kan sätta den i rörelse är bra; Ljuset, musiken, kläderna, parfymerna, oljorna och rökelserna.


Sparris

Sparrisen har onekligen en tankeväckande form, något smal kanske, men i övrigt fulländad från den ansvällda toppen till roten. Sparris innehåller få kalorier och en massa vitaminer, vilket inte är en nackdel för ett aktivt kärleksliv. Sparrisen ansågs det, i den kontinentala folktron, att unga flickor inte fick äta, enär de då kunde bli gravida. Sparrisens undergörande egenskaper var kända långt utanför Europa och shejk Umar Ibn Muhammed Al Nefsawi skriver i sin bok ?Den doftande trädgården": ?Sparris tillsammans med stekta ägg, kamelmjölk och honung håller det manliga organet styvt dag som natt".

 • 2 stänger grön eller vit sparris
 • ½ cl färskpressad citron
 • 8 cl kall consommé (kraftbuljong)
 • 4 cl kall sparrissoppa
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa socker och peppar

Blanda och kör allt i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Blanda med krossad i före serveringen. Peppra och smaka av. Servera i kylda glas.


Persika

Persikor höjer yin, den kvinnliga, andliga energin så att yang, den kroppsliga, manliga energin, börjar röra sig i en viss bestämd rytm. Det har kineserna känt till i årtusenden. Persikoklyftan" kallar Humbert det som lockar honom mellan Dolores ben (ur Vladmir Nabakovs ?Lolita"). Redan Albertus Magnus kände till persikans undergörande egenskaper. I ?Hemligheternas bok" skrev den medeltide kyrkofadern att ?Persikan är synnerligen verksam vid föreningen", och vi kan vara helt övertygade om att den naturkunnige biskopen inte avsåg den andliga föreningen.

 • ½ färsk persika
 • 1 cl färskpressad citronsaft
 • 1 cl sockerlag
 • ½ cl grenadine mineralvatten

Halvera persikan och kärna ur den. Skär den urkärnade halvan i små bitar och kör dessa, tillsammans med övriga ingredienser, i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda glas tillsättes tre isbitar och mineralvatten upp till randen.


Fikon

Fikon är något av det sexigaste som finns. Knappast någon annan frukt är förknippad så mycket med erotik, som denna söta, drypande, rundade och på samma gång fasta som mjuka lilla läckerhet. I nästan alla kulturer har det färska fikonet denna kvinnligt sexuella laddning. Visserligen fick Adam och Eva fikonlöv att skyla sig med, men även lövet är en sinnebild för kättja och köttets begär. Plutarkos skriver att fikonlövet är förknippat med dryckenskap och rörelse och anses likna det manliga könsorganet.

 • 5 dessertskedar färskt fikonmos
 • 1 cl färskpressad citronsaft
 • 2 cl sockerlag
 • 2 cl champagne

Skala 3 stora och väl mogna fikon och passera dem genom en sil och kör moset, tillsammans med övriga ingredienser, i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda champagneglas tillsättes två isbitar och champagne upp till randen (rör försiktigt, bubblorna skall vara kvar).


Kvitten

Kvitten, inte äpple, var det som Eva gav till Adam från visdomens träd. Det var ett kvitten som den trojanske prinsen Paris på berget Ida gav Afrodite som första pris i en skönhetstävling. Som belöning kunde han röva bort den sköna Helena (vilket startade det trojanska kriget). Den grekiske lagstiftaren Solon lät alla sina unga brudar äta en bit kvitten före bröllopsnatten. Kvitten gör nämligen den sexuella debuten lustfylld och harmonisk, något som denne fridsamme man högt värdesatte. Kvitten är nära släkt med de päron som odlas hos oss. Det kan vara svårt att få tag på kvitten och de kan i nödfall bytas ut mot päron.

 • 1 msk mosade kvitten
 • 3 cl sötad kvittensaft
 • 1 cl fruktbrännvin, helst kvitten- eller päronbrännvin
 • 2 cl champagne

Kör ingredienserna i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda champagneglas tillsättes två isbitar och champagne upp till randen (rör försiktigt, bubblorna skall vara kvar).


Ägg

Ägg, helst råa, är bra för potensen. Det har nästan alla i alla tider känt till, och få bättre än läkaren Giovanni Marinello, som på 1500-talet skrev en av de första gynekologiböckerna. Manlig impotens räknade han som en kvinnosjukdom, och botemedlet var råa ägg kryddade med en nypa torkad och mald tjurpung. Ägg är ock bra för fruktbarheten. Enligt gammal judisk sed ger man bruden ett rått ägg innan hon går i bröllopssäng, och i islamiska länder är det brukligt att skriva koranens sura 112, som handlar om det gudabehagliga i barnalstringen på ett ägg som brudparet delar på.

 • 3 cl vodka
 • 3 cl kahlúha (kaffelikör)
 • 1 äggula, 1 msk socker och 1 msk konjak (lika med 2 cl ägglikör)
 • 2 cl grädde

Rör samman vodka och kahlúha och förvara blandningen i en burk. Vispa ihop grädden och ägglikören så att den tjocknar något och förvara detta i en annan burk. Häll vid serveringen vodkablandningen över tre isbitar i ett cocktailglas och tillsätt mycket försiktigt vispet, så att drycken får två tydliga skikt.


Honung

Honung väcker de döda till liv. Inte underligt att honung i långa tider över hela världen använts för att sätta sprätt på kärlekslivet. I den grekiska gudaberättelsen låter fruktbarhetsgudinnan Demeter baka honungskakor i form av kvinnliga och manliga genitalier till sina fester, och deltagarna lät sig väl smaka. I orienten åt man honung för att öka spermaproduktionen. Och Catherina Sforza, Giovanni av Medicis liderliga mor, visste vad som väckte lusten hos hennes unga nattliga besökare. Ett kilo honung och litet kokt ödla är vad som behövs för att hålla lemmen vid liv hela natten?

 • 12 cl färskpressad citron
 • 8 cl ananasjos
 • 1 cl svartvinbärssaft
 • 1 tsk lättflytande honung

Blanda ingredienserna noga. Tillsätt två isbitar vid serveringen.


1 total pages
RSS Feed
Tillverkare
Snabbsök
 
Kategori:

Tillverkare:Använd nyckelord för att hitta den produkt du söker.
Avancerad sökning
Unique visits since Oct. 2005

Din varukorg är tom

RoodsGoodsâ„¢ - Mysterious graphic T-shirt print designs